5, Rue Principale

websitebannerkarretje

Jardin 2011

Article Index

 

Het seizoen zit erop! Op enkele preitjes na is alle kweek uit de grond. De royale oogst is direct geconsumeerd of op traditionele wijze verwerkt tot voer voor de winterdag.

 

Die ouderwetse verwerking van al die spullen doen we niet omdat we zo hip zijn, maar omdat wij heel praktisch zijn ingesteld. Tis niet vanzelfsprekend namelijk dat wij de hele winter door de straat op kunnen; stevige kou en een flink pak sneeuw maakt dat tachtig procent van de wegen in onze streek onbegaanbaar wordt. En met al dat voedsel uit eigen grond in huis is dat dan meteen een mooi excuus om voorlopig niet de deur uit te gaan.

dweckjamensap

We gaan er ongetwijfeld een hoop plezier van hebben, van al die potten uit de stérilisateur, maar je moet er wel even een middagje (!) voor uittrekken. En de juiste spullen voor in huis hebben, natuurlijk. Nou zijn wij zo listig geweest om in een streek te gaan wonen waar het leven op sommige vlakken is blijven steken in de jaren vijftig. En dus koop je hier in de supermarkt gewoon alles wat je nodig hebt. Of nog beter, je koopt je spullen voor een prikkie op de vide grenier.

 

Niet alles leent zich - wat ons betreft - voor het steriliseren. Sperziebonen bijvoorbeeld overleven dat echt niet, die gaan dus gewoon in de vriezer - evenals de prei. Van het fruit maken we jam of sap, de aubergines gaan op olie, de augurken op azijn en een deel van de tomatenoogst werd gedroogd. Alles bij elkaar hebben we toch heel wat tientallen kilo's oogst weggewerkt.

dsterilisateurvtweckoogstinkeletjamopzijnkoptgedroogdetomaatjestwarmoessoepinzakjestsapmetbeugeldoppen

Natuurlijk kun je alles uit je tuin conserveren, maar het spul rechtstreeks uit de volle grond eten kan ook helemaal geen kwaad. Met courgettes, aubergines en tomaten binnen handbereik is een Tian Provençal zo gemaakt. En toen de gele oesterzwammen - tegen alle verwachtingen in - toch ineens wilden groeien op het jarenoude stro, hebben we ze maar direct geconsumeerd. En sla, heel veel sla hebben we zitten wegkauwen: groene sla, Romaanse sla, krulsla, sla met nootjes, sla met een eitje, sla met bloemen etc. etc.

ttiantoesterzwamctslametoikers

De oranje bloemen in de sla komen van de Capucine, bij u bekend als Oost-Indische Kers. Ik had er dit jaar een aantal in de tuin en eerlijk gezegd, ik ken geen dankbaardere plant. Lekker vroeg zaaien, niet meer naar omkijken en na verloop van tijd beginnen bepaalde hoeken van de tuin al lekker groen te kleuren. Ze vullen met gemak hele meters grond of muur, zijn zeer uitbundig met hun bloemen en gaan tot lang in het jaar door. Hier staat er één die heeft zelfs half december nog bloemen! Daarbij kun je de hele plant eten: bloemen, blad maar ook de zaaddoosjes. Ik maak er een soort kappertjes van: eerst flink in het zout en daarna op azijn.

toikersbakkershuisjeweelderigtoikersdec2011tkappersopolie

Eén van de laatst geoogste groenten uit de moestuin was de pompoen. Zoals alle planten begon ook de Vif d'Etampes klein, maar na een tijdje bleek de eeuwig terugkerende twijfel "slaat het spul wel aan" volledig ongegrond; de pompoenen vulden met gemak hun eigen perkje en namen enthousiast de huisvesting van anderen over.

tpompoenkiemtvifdetampessteeltjetpompoenenveldbeginaughtvifdetampeskwartet

En dan tot slot van dit moestuinseizoen, alle rotzooi die we het hele afgelopen jaar verzameld hebben. Onze composthopen, de schoonheidsprijs winnen ze niet, maar gelukkig maakt dat voor het resultaat weinig uit. We hebben er inmiddels vier, de tuin produceert namelijk best een hoop afval, maar om met de heren Braungart en McDonough te spreken Waste = Food. Dus alle kweek van volgend jaar mag groeien en bloeien op de puinhopen van dit jaar. Ik heb niet al te lang geleden even gespit in één van de hopen en het ziet er prachtig mooi uit!

tcomposthoop2omgezettcomposthoopokt2011tcompostuithoop