5, Rue Principale

websitebannerkarretje

Jardin 2012

Article Index

 

De plannen zijn gemaakt, de nieuwe tuinmeubels zijn getimmerd, de bedden zijn gerepareerd èn geprepareerd. De tuinen van Maâtz zijn klaar voor het nieuwe seizoen!

 

Van een aardige meneer uit de Picardie kregen we een mooi pakketje met veertig bessenstekken. Het is een prachtige collectie rood, wit, zwart en kruis door elkaar. Oude rassen als de Rose de Champagne, lokale bessen als de Noir de Bourgogne en de zeer productieve groseiller Josta. In de herfst verhuizen ze naar het akkertje, tot die tijd staan ze in het kweekbed achter ons huis. Ik heb mijn eigen Jonkheer van Tets stekken er ook maar bijgezet. Deze hebben de afgelopen winter onder de grond doorgebracht en uit pure verveling hebben ze daar wortels gemaakt. Alle stekken staan met maximaal 4 knoppen boven de grond, alle knoppen daaronder heb ik afgebroken. Ze staan op een bed waar niet de hele dag de zon staat de branden. Dat vinden de stekken prettig.

t12bessenstekkenkrijnindegrond

In de koude, volle grond zijn begin maart als eerste de dop- en suikererwten gezaaid. Het suikererwtzaad is niet het beste dat ik ooit gezien heb. Vorig jaar kwam er 1 van de 9 op, dit jaar 6 van de 25. Volgend jaar geen sugar bon's meer voor ons - in ieder geval niet meer van deze leverancier. De doperwten doen het voorlopig goed. Ze zijn voorzien van rijshout dat afkomstig is van de gerooide boompjes. Zonde natuurlijk om dat spul ongebruikt in de hens te steken.

t12jongeerwtent12erwtenkiemenmetrijshout

Nieuw in het ons tuinassortiment zijn de plantuitjes en de knoflook. Germidor teentjes heb ik al in oktober vorig jaar geplant. Ochtendrijp deerde ze niet, maar na de hevige januarivorst heb ik ze niet meer gezien. Alle boeken zeggen dat ze de vorstschade wel overleven maar sinds kort twijfel ik. De gekregen teentjes van de buurvrouw zitten sinds februari in de grond - en die doen het prima. Half maart heb ik de rode baron uitjes gepoot.

tknoflookrijpht12rodebaronneusjeh

De sla staat al weken buiten in de kistenflat. Het idee achter de flat is dat de slakken er in het prille stadium niet echt makkelijk bij kunnen en dat de kisten elkander wat schaduw geven. In de volle grond heb ik al wat batavia rouge staan, maar die komen bij de kweker vandaan.

t12ijsbergofromanaslat12slakistenmetslazaad

Verder heb ik wat spinazie gezaaid, 150 warmoeszaden op één vierkante meter weten te proppen en wat mais in potjes gestopt. Die mais moet straks op de akker als steunmateriaal voor de bonen zorgen. Binnenkort zaai ik ook ter plaatse mais maar gezien de voorspellingen verwacht ik niet dat het vlot de grond uitschiet. De gezaaide potjes zijn mijn voorraad en cas d’urgence.

Ook de akker is in bedrijf genomen: 100 potertjes die het Ruth Stout-experiment mogen uitproberen! Eind maart op de grond gestrooid, een flink pak stro erover en nu minstens 115 dagen wachten. De patates zijn tegelijkertijd met de topinambours en de asperges de grond in gegaan. Deze laatste eten wij groen, dat betekent dat ik geen aarden wallen ga maken. Tis eigenlijk verbazingwekkend hoe vaak lekkerder eten gepaard gaat met minder werk!

t12topinambours

En dan de fruitbomen. Ze staan met z'n vijven in een halve cirkel, de zon in hun gezicht en een muur van natuursteen en onkruid in de rug.

Een pruimpje - de Mirabel de Nancy - komt uit 't Gooi. De Nancy is uitstekend geschikt voor deze streek en volgens mijn bronnen ook zelfbestuivend. De oogst zal voornamelijk verdwijnen in de taart en de sterke drank.

De drie peren komen van de kweker uit het naburige dorp:
Een Poirier Curé - dit is de Franse naam voor een stoofpeer. Er bestaan tientallen synoniemen voor deze peer maar de Curé aanduiding heeft als oorsprong dat deze peer in vrijwel elke pastorietuin aanwezig was. De stam van deze peer is op een haartje naar 2 meter, en dat maakt 'em volgens mij een hoogstam. De oogst verdwijnt - vanzelfsprekend - in de pan.

Een Conference - aangeschaft vanwege zijn bestuivingskwaliteiten en omdat ie zo lekker bewaart. Verder geen bijzondere peer volgens mij, maar ja ik houd sowieso niet van peren. Een halfstamboompje.

Een Comice, of voor de volledigheid Doyenné du Comice - volgens de peereter hier in huis de enige peer die met schil ook lekker is. Aangeschaft dus vooral voor het direct-van-de-boom-eten en wat we niet op kunnen gaat in de goutte. Ook een halfstamboompje.

En dan nog een noisetier Merveille de Bolwinder - deze volgens mij vrij gewone hazelnoot zou eigenlijk gezelschap krijgen van de Longue d'Espagne. Ook in verband met bestuiving. Maar bij nadere inspectie van de akker bleek er al een volwassen hazelnoot te staan - merk volledig onbekend. De oogst van de Bolwinder gaat voornamelijk in de taart, het brood en we gaan er alternatieve pindakaas van maken.

amirabeljute

De akker is nog lang niet vol, maar een groot deel van de nog open ruimte gebruiken we om straks zoveel mogelijk vaste groenten op te zetten en de eenjarige eetbaren die veel ruimte nodig hebben. En zelfs dan hebben we nog vele honderden meters over. Op die plek zaaien we gras en hopelijk komen daar de veldbloemen terug.

Uit alle mogelijke soorten gras heb ik gekozen voor de prairie variant. Niet een keus die je maakt als je een strak engels gazonnetje wilt aanleggen, maar wel als je een stevige groene mat wilt hebben die tegen een stootje kan, behoorlijk wat droogte kan verdragen èn die ook nog voedingswaarde heeft mocht je in de toekomst toch besluiten om een paar geiten, een koe of een paard te gaan houden. Met de zaaiplanken weer ondergebonden, hebben we dus zo’n 500 m2 grond belopen.

aoverigeakkeramlangeprairiesazaaiplankjesmetlaarzen